Färgteori i fotografering
I ett konstruerat fotografi är det viktigt att uppmärksamma de färgtoner som valts för fotografiet och hur de kombineras med varandra.
Färgteori är en guide till hur du kan kombinera färger i foton för att göra dem visuellt tilltalande. Undvik att använda för många olika färger i dina bilder, eftersom de lätt kan få bilden att se instabil ut.
Kalla och varma toner definierar stämningen i bilden. Kalla toner som blått och grönt har en lugnande och uppfriskande effekt på fotografiet. Varma toner som gult, orange och rött skapar en varm och positiv stämning i fotografiet. Ljusa och klara färger bidrar mer till en somrig stil och mörkare toner ger en mer vinterlik stämning.
Genom att på ett skickligt sätt kombinera kalla och varma färger i en bild kan du skapa visuell kontrast, intresse och djup.
Mättade färger väcker uppmärksamhet i en bild, men alltför många av färgerna borde inte vara för intensiva. För starka färgtoner i ett fotografi kan exempelvis få en maträtt att se mindre aptitlig ut.
Det är lättare att välja färgkombinationer som fungerar med hjälp av färgcirkeln. Grundfärgerna i färgcirkeln är rött, gult och blått, som kan användas för att blanda alla färgerna i cirkeln. Första nivån av mellanfärger är orange, grönt och violett, som uppstår genom att blanda de intilliggande grundfärgerna i färgcirkeln. Andra nivåns mellanliggande färger är korall, guld, olivgrön, turkos, indigoblå och magenta.
Börja med att välja en huvudfärg i fotot. Motivet bestämmer ofta huvudfärgen, och om du exempelvis fotograferar mat kan du ta hänsyn till färgerna i fotot redan i samband med att du väljer ingredienserna i receptet.
Välj sedan en sekundär färg för att hjälpa motivet att sticka ut i bilden. En sekundär färg kan till exempel vara den bakgrund du väljer. Du kan också välja en tredje färg som en liten effekt i bilden.
För att skapa en lugn atmosfär i ditt foto kan du välja 2-3 färger som ligger nära varandra i färgcirkeln. Exempelvis brunt, orange och gult.
Motsatta färger skapar en intressant visuell kontrast. Till exempel en något orangefärgad bakelse sticker fint ut mot en svalblå bakgrund. En orange katt kommer att framträda vackert om du lägger ett blågrått tyg i kattens bakgrund. Andra kontrasterande färgkombinationer är grönt och rött samt lila och gult. Du kan också välja att skapa en bakgrund av element i samma färgtoner, så som ett marmorbord, ett grått tyg och ljusa keramikkärl. Då kommer efterrätten i varma toner att framträda vackert mot bakgrunden och stämningen förblir lugn.
Välj färger i dina bilder som återspeglar din egen visuella stil och som matchar exempelvis stilen på den maträtt som du ska fotografera.
En regel som ofta används inom konst och design är att bildytan delas upp så att en färg täcker 60 % av bilden, en annan 30 % och en tredje 10 %. Dessa enheter behöver inte ha exakt samma färg, utan olika nyanser av samma färg.
Du kan förstärka eller dämpa färgtoner i bildbehandling, exempelvis i Lightroom, för att åstadkomma en bild med det önskade slutresultatet.
Man lär sig snabbt att hantera färger ju mer man fotograferar.
Fota mycket och ha roligt!
Foto och text: Emma Ivane