Läckra matfotografier
För att lyckas med matfotografering och för att maträtten ska se aptitlig ut är färgen på ljuset avgörande. Fotografera helst i naturligt dagsljus och säkerställ att det inte finns andra ljuskällor i det aktuella rummet. I köket kan exempelvis ugnens lampa påverka bildens vitbalans. Vitbalansens korrigering i efterhand kan vara svårt om bilden har flera olika färger på ljus. Välj ljusriktning så att matens struktur och djupverkan framhävs möjligast mycket. Här fungerar det bra om ljuset från fönstret kommer antingen från sidan eller bakom maträtten.
När du ska fota matbilder fungerar det bra med ca 30 mm fast brännvidd i en cropsensor-kamera och 50 mm fast brännvidd i en fullformatskamera. Exempelbilderna är tagna med Nikon D850 kameran med Sigma 50mm F1.4 Art-objektivet och Canon EOS 70D kameran med Sigma 30mm F1.4-objektivet. Ta bilderna med stor bländare, t.ex. mellan f/1.8 och f/3 för att skapa djup. Det skapar också en vacker bokeh dvs. en mjuk bakgrund. Montera kameran på ett stativ och ta bilderna med kamerans självutlösare, då får du händerna med i bilderna på serveringen eller tillagningen.
Undvik att använda kärl i granna färger när du ska styla mat. Exempelvis ett klarblått fat kan göra att maten ser oaptitlig ut på bild. Prioritera neutrala naturnära färger och låt matens egna färger komma fram. Släta glansiga kärl kan ibland göra matbilder livlösa. Mat ser mer aptitlig ut på robusta ytor. Rustika fat och bestick med hög patina passar egentligen inte för servering av mat men ser fantastiska ut när man komponerar för matfotografering.
När du stylar matbilder – använd dig av maträttens råvaror, som gör bilderna smakfulla och berättar samtidigt om receptets innehåll. Ta också bilder under tillagningens gång. Smula, skär bitar av råvarorna och sprid ut dem över din styling. Florsocker, mjöl och salt ger strukturyta åt maträtterna och kompositionen.
Gröna växter och örter ger fräschör åt matbilder. Gröna blad ser ännu fräschare ut om du stänker vatten på dem. Exempelvis på en sallad kan du hälla över lite olivolja för att ge den glans.
Skär upp frukt och bär i bitar. Snittytorna framhäver råvarornas läckra strukturer. Justera ljuset så att frukternas snittytor reflekterar ljuset. Kom ihåg att fotografera uppskurna frukter genast så att snittytorna inte hinner torka eller mörkna. Fotografera råvarorna på nära håll. Du kan antingen lägga till en mellanring mellan objektivet och kamerahuset eller använda makroobjektiv.
Valuvat kastikkeet ja sulava jäätelö näyttävät herkullisilta ruokakuvissa. Näin saadaan myös mielenkiintoisia valokuvia, joissa liike on pysäytettynä. Annosten viimeistelyn vaiheet tai kuvat kakkupalan tarjoilusta luovat houkuttelevaa tunnelmaa ruokakuvaan.
Rinnande såser och smältande glassbollar ser läckert ut i matbilder. Man intressanta fotografier när man fryser en rörelse. Bilder på maträttens dekorering i slutet eller serveringen av en tårtbit skapar imponerande stämningar i matfotografier.
Färgerna i en matbild är a och o när du editerar bilden. Genom att justera bildens färgbalans (hue) kan du lyfta råvarornas fräschör betydligt. Justera t.ex. den röda färgen något mot magenta, den oranga färgen något mot det röda och den gröna färgen något mot turkos. Genom att öka texturen i matbilder vid editering, framhäver man delikata detaljer. Du kan öka texturen antingen över hela bilden eller framhäva en viss del av bilden.
Kombinera traditionella serveringssätt i bilden för att locka fram fantasin. Lägg exempelvis en glassboll på äppelpajen eller en kopp kaffe bakom en tårtbit. Chocolate chip cookies kan ha ett glas mjölk som bakgrund.
En del matfotografer använder stylingmaterial som inte är ätbart. I receptbilder är det ändå bäst att använda endast de råvaror som ingår i receptet. Viktigt är att den som tillreder maträtten enligt receptet, kan få den att se ut så som den ser ut på bilden.
Jag önskar dig läckra fotoprojekt!
Foto och text: Emma Ivane