Julstämning i dessertbilder
Julen är hembakningens högsäsong. Bilder tagna på hemgjorda pepparkakshus, kakor och julgodis lyckas lättast med några praktiska tips.
För att skapa julstämning i en komposition är det viktigt att få in detaljer som väcker julminnen. Exempelvis typiska julkryddor, bakingredienser och juldekorationer. Pepparkakor, lingon, kanelstänger, glögg, polkagrisar och choklad skapar minnesbilder av julens smaker. Julgransdekorationer, paketkort och -band, kottar och ljusslingor passar också bra till en julstyling. Pudra florsocker på kakorna och över stylingunderlaget så får du en känsla av snö i bilden. Prova också att fånga rörelsen av att strö ut florsockret, för ett riktigt lyckat julkort.
Plocka några gröna grankvistar på vinterpromenaden, som sedan fräschar upp julstämningen i matbilderna. Istället för grankvistar kan du också använda rosmarinkvistar som dessutom passar till att dekorera tårtor. Du kan också svänga rosmarinkvistar, först i lite äggvita och sedan i strösocker för att få dem att se frusna ut.
Bygg upp en sagoaktig fotostudio nära fönstret i ditt eget kök. Använd exempelvis gamla trälådor som stylinunderlag och -bakgrund. Du kan också måla en stor kartong mörk, och ställa den bakom ditt arrangemang. Ta gärna också julgranen i anspråk för att skapa en julig miljö. Öka feststämningen i din styling med guldkantade porslinskärl eller ljusstakar i mässing. Använd även julröda blommor som en del av din komposition.
En julig sockerkaka ser saftigare ut om du häller en lagom rinnig sås över ytan på den. Mörk-sirap eller en blandning av nutella och rypsolja blir också fint på bild. Dessutom ger den ännu mera smak åt sockerkakan.
Du kan varva olika dessertingredienser i vackra lager i glasburkar som blir fina på bild och samtidigt blir de delikata ätbara julklappar som du kan ge bort. I burkarna kan du exempelvis lägga kladdkaka varvat med vispad grädde och nötter eller marshmallows med chokladsås.
Dekorera grafiska pepparkakor för dina julfoton. Det lättaste sättet att åstadkomma proffsiga figurer på ytan av pepparkakorna lyckas bäst med bakstämplar eller mönsterkavlar, före du sätter plåten i ugnen.
Du kan framhäva den magiska stämningen genom att ha stor bländare, t.ex. f/1.8. Då blir för- och bakgrunden vackert softad/dämpad. Använder du stor bländare är det också lättare att fånga en rörelse i bilden. Experimentera med att exempelvis fota serveringen av glögg. Allt från att hälla upp, till att droppa ner russin och mandlar i den.
Exempelbilderna är fotade med Nikon D850 kameran med ett Sigma 50mm F1.4 Art objektiv samt med Canon EOS 70D med ett Sigma 30mm F1.4 objektiv. Fotot som har händer med i bild, är tagen med kameran monterad på ett Manfrotto 290 dual-stativ och med självutlösare.
När det är jul är det tillåtet att maxa stylingen ordentligt med massor av detaljer. Om du vill göra julpostkort av bilderna ska du tänka på att lämna plats för en eventuell text i kompositionen. Om du tänker låta trycka korten på matt obestruket kraftigt fotopapper, tillför då mer kontrast än vanligt. Det lönar sig även att justera färgbalansen (hue), för färgerna har en benägenhet att tappa intensitet när när man skriver ut bilderna på ett obestruket papper.
Stämningsfull julfotografering!
Foto och text: Emma Ivane