Styla maträtter i trädgården
Trädgården är en av de bästa fotomiljöer som finns för att fotografera maträtter. En dukning ute i trädgården ger stämning och atmosfär i matfotografierna. Av naturen tycker vi om berättelser och berättelser som väcker känslor är ett viktigt mål även i matfotografering. Här får du tips på hur du kan styla dina matfotografier ute i trädgården.
Matfotografering utomhus lyckas bäst när det är lite mulet. Då orsakar inte solljuset så skarpa skuggor i bilden. Var noga med att hitta rätt plats i trädgården. Matens former och struktur kommer bäst fram när ljuset kommer från sidan av motivet.
I en mindre trädgård räcker det bra att ha t.ex. en syrénbuske som bakgrund. Bygg upp din dukning nära busken för att få en frodig bakgrund på bilden. Om du inte lyckas få tillräckligt med blad över hela bakgrunden, då kan du editera i efterhand och fylla ut gapen med extra blad, antingen i Lightroom eller Photoshop. När du ska fota matbilder går det bra med ca 30 mm fast brännvidd i en cropsensor-kamera och 50 mm fast brännvidd i en fullformatskamera.
Vackert slitna trädgårdsmöbler med patina passar bra som underrede när du ska styla en dukning. Gamla möbler hittar du t.ex. på sommarstugor eller loppisar. Samma gäller kärl. Silverbestick som har svartnat samt fina glas- och porslinsfat i varierande form och mönster passar perfekt när du ska styla din matfotografering. Material som marmor, guld och grövre handgjord keramik fungerar också bra.
Ett nytillverkat trädgårdsbord kan du täcka in med en för stor duk eller lakan i grovt linnetyg för att se karakteristiskt ut. Istället för att ångstryka duken lönar det sig att skrynkla till den före dukningen. Så får tyget mera volym, struktur och en mer levande yta. Brinnande stearinljus sätter kronan på verket och gör atmosfären exceptionellt festlig.
För att få ett djup och en lite sagolik stämning i bilden kan du tillföra några blad eller blommor i förgrunden på bilden. Om det inte råkar finnas en passande gren på lämpligt avstånd kan du hålla en liten kvist med andra handen, framför nedre kanten av kameralinsen. Använd också blommor, blad och grenar från omgivningen när du stylar din dukning på bordet. Flera blommor i en trädgård är ätbara så du kan dekorera exempelvis bakelser och sallader med dem. Ätbara blommor som vi ofta har i våra trädgårdar är syrén, penséer, violer, rosor, förgätmigej och maskrosor.
Du kan montera kameran på ett stativ och ta bilder med självutlösare när du t.ex. skär upp en tårtbit eller häller upp en fräsch sommardryck. Om du ska göra ett collage, ta också bilder av hela stylingprocessen och fotomiljön. Att till exempel plocka äpplen kan ge lite av en bakgrundsberättelse i ett bildcollage.
När du planerar din matfotografering behöver du inte nödvändigtvis tillreda färdigt hela maträtten som du vill fota. Börja med att testa att ta bilder på t.ex. frukter från trädgården tillsammans med dina gamla kärl. Matfotografering ute är alltid lite mer mödosamt än fotografering i köket. Möbler, fotoutrustning och rekvisita ska flyttas utomhus. När du har testat var du ska ta dina bilder och rekvisitan visar sig fungera, kan du satsa på att tillreda den aktuella maträtten som du vill fotografera.
Den färdiga maträtten är bra att ta utomhus först då när fotoarrangemanget är färdigt. En varm sommardag kan maten fara illa eller i värsta fall kan fåglarna ha smakat på tårtan innan du har tagit dina bilder. Kontrollera alltid väderprognoserna innan du börjar styla ditt fotoarrangemang utomhus. En regnskur kan förstöra tyger och träytor på ett ögonblick. Däremot är våra långa ljusa sommarkvällar i Norden utmärkta för matfotografering i trädgården, sent in på kvällarna.
Ha så kul!
Bild och text: Emma Ivane