Viola Virtamo, visionär inom matfotografering som tyr sig till naturligt ljus
Viola Virtamo är en 22 årig fotograf som redan har fotat över 15 kokböcker bl.a. tillsammans med Tomi Björk (kändis kock) och Vappu Pimiä (radio- och TV-personlighet). Vi intervjuade Viola och frågade henne hur hon blev matfotograf och om hennes personliga fotostil.
Fotografyrket var en dröm som blev verklighet
Viola kommer från en kreativ familj som alltid har stöttat henne till konstnärlig kreativitet. Hon anser att det har haft en mycket stor betydelse.
"Fotografyrket har alltid varit en stor dröm och det var där min karriär började. Jag har fotat sedan liten flicka i min mammas fotspår och kameran har alltid varit med mig såväl i vardagen som på resor omkring i världen. Entusiasmen för fotografering började från kärleken till allt visuellt intressant. Jag tror det är därför jag har velat utöka mitt kunnande till andra konstnärliga och visuella områden."
Violas första riktiga fotoarbeten gjorde hon redan som ca 15 åring men dessa enstaka arbeten ledde till att hon blev yrkesfotograf som 18 åring.
"Min mamma, som är fotograf, och jag brukar skoja om hur hon försökte varna mig för alla svårigheter med fotografyrket och när hon försökte säga att det inte lönar sig att ge sig in på det – nå, tänk hur det gick", skrattar Viola.
Nu jobbar hon också som grafisk formgivare och regissör. Hon är en av två grundare av Larelien – Visual Art Agency som producerar visuellt videomaterial, böcker, bilder och annat marknadsföringsmaterial.
Matfotografering förenar två passioner
Viola beslöt sig aldrig att bli matfotograf men när hon märkte att två av hennes stora passioner möttes på det området blev matfotografering snabbt en stor del av hennes arbete.
"Matfotograferingen började av passionen till mat. Mat har alltid varit en viktig del av mitt liv så därför älskar jag att fota den. Jag övade mycket de första åren för att hitta min egen stil och mitt eget sätt att arbeta."
Den första kokboken fotograferade Viola år 2014 och nu har hon fotat över 15 kokböcker bl.a. tillsammans med Tomi Björk och Vappu Pimiä som är kända matpersonligheter i Finland. Utöver det, har hon fotograferat åt restauranger och olika varumärken.
Viola är sin egen stylist i sina matbilder
Ofta jobbar matfotografer tillsammans med en stylist men Viola har från första början stylat själv sina bilder. Därför planerar hon först själv all rekvisita innan hon börjar fotografera.
"Eftersom maten alltid står i centrum börjar jag alltid med att skapa en miljö omkring den som stöder smakerna och stämningen."
Den största utmaningen i matfotografering enligt Viola, är maträtter som ändrar form kort efter tillredningen.
"Även om stylingen och trixande med rekvisita har betydelse, är det viktigast att maten ska se läcker ut på bilden. Även en erfaren matfotograf utmanas av maträtter som på kort tid tappar sin spänst, smälter eller förlorar sin glans, ofta under en minut. Det kan vara väldigt krävande att fånga fräschören på skärmen."
Egen stil med naturligt ljus och mycket mörka schatteringar
Nuförtiden skapar Viola Virtamo många olika stilar enligt kundernas behov men ändå är hennes egen stil sedan några år varit ytterst igenkännbar.
"Jag vill skapa en stämning och en miljö kring maten och inte bara fota ett fat på bordet. Min stil är för tillfället ganska överflödig och mörk. Det är ändå svårt att säga vad som kommer att hända under kommande fem år för ingen är ju färdig – utveckling sker hela tiden", resonerar Viola.
Det viktigaste elementet i en bra matbild är ljuset. Ljuset och det visuella är alltid viktigt för Viola även om stilen i bilden skulle vara allt från minimalistisk till rustikt överflödig.
"Utan ett bra ljus blir ingen bild bra."
Viola fotar upp till 80 % av alla sina bilder i naturligt ljus. Hon blir inspirerad av rådande ljus och olika naturliga ljusfenomen.
"Naturligt ljus har också blivit min styrka och en viktig del av min stil. För mig har det visuella har alltid varit helt självklart. Om en bild eller video inte har något visuellt vackert eller fascinerande orkar ingen titta på den mer än ett ögonblick. Ljuset och det visuella skapar tillsammans en stämning."
Inspiration till bilder med personlig prägel hittar man nästan var som helst: från naturen, årstiderna och ljuset samt från musik, mat, inredning, böcker eller filmer.
Fotoutrustning som för till ett planerat resultat
Violas nuvarande kamera är Nikon D810 med favoritobjektivet Nikkor AF-S 50 mm f/1.4. Hon använder också andra objektiv samt t.ex. drönaren DJI Phantom 4 Pro+. Hon ser sig inte som en teknikcentrerad fotograf. När hon väljer fotoutrustning koncentrerar hon sig i första hand på vad hon vill åstadkomma med sina bilder.
"Min nuvarande kamera är bra och fungerar för mina behov. Mitt arbetssätt för både still- som rörliga bilder grundar sig på det visuella. Så länge som min fotoutrustning klarar av att producera det slutresultat jag är ute efter så är jag nöjd med den.
Matfotograf med många järn i elden
Just nu fotograferar Viola flera kokböcker och en av dem är hennes tredje egna kokbok. Dessutom fotar hon kokboksmaterial till olika kunder och skriver filmmanus och regisserar för olika varumärken.
"Vid sidan om mitt fotografskap gör jag layout av böcker. Två koncept som jag har fotograferat och satt layout för kom nyss från tryckeriet. Eat Finland – Halki herkullisen Suomen (tvärs genom Finlands delikatesser) samt Sauna (bastun). Två böcker som visuellt lyfter den finska kulturen, maten och naturen till en helt ny nivå. Jag har också flera nya, större projekt på gång som jag inte ännu får prata om men som känns mycket spännande.