Kompositionsregler i matbilder
När du bygger upp kompositionen i en matbild är det viktigt att förstå hur blicken rör sig i en bild.
I västvärlden läser vi från vänster till höger, och därför rör sig ögat naturligt i den riktningen. Blicken söker sig till den mest framträdande delen av bilden och rör sig därefter över bilden beroende på hur kompositionen är uppbyggd. Vi lägger oftast först märke till den ljusaste eller mest färgrika delen av bilden. Den kunskapen underlättar uppställningen av elementen i ett fotografi.
Välj noga den vinkel som bäst framhäver maten. En hög tårta ser festlig ut när den fotograferas från sidan medan en pajs vackra dekoration syns bäst uppifrån. Du kan skapa en spektakulär bild genom att placera maten i flera lager, exempelvis om du lägger kex eller muffins ovanpå varandra och fotograferar dem från sidan.
45 graders bildvinkel fungerar bra för matfotografering eftersom den motsvarar samma bildvinkel som hur vi ser maten på bordet framför oss.
Ta horisontella eller vertikala bilder, beroende på syftet med bilden. Vertikala bilder är bäst för sociala medier, tidskrifter och kokböcker.
Välj ett huvudmotiv i bilden och bygg resten av kompositionen runt det, för att förstärka huvudmotivet i fråga om färg, textur och form.Välj en mer specifik fokuspunkt i huvudmotivet som du vill framhäva. Det kan vara körsbäret på toppen av kakan eller en dalande mjölkdroppe. Du kan till exempel skapa ett fokus med hjälp av ljus, färg eller kontraster. Ställ in kamerans skärpa på den här punkten och välj en så stor bländare som möjligt, t.ex. f1,6 eller f1,8, för att skapa en vacker djupkänsla i fonden kring den punkten.
Använd tomrum (negative space) för att skapa balans i kompositionen. Det kan man göra genom att lämna en del av bildytan "tom", det vill säga utan någon styling. Den här typen av komposition skapar en känsla av lugn i bilden. Beroende på syftet med bilden kan tomma utrymmen också behövas, exempelvis för att placera text ovanpå bilden.
Du kan ställa in kompositionsrutnätet synligt i kameran när du fotograferar, för att underlätta redigeringen av bildelementen i stylingen. I bildbehandlingsprogram kan du med hjälp av rutorna slutföra kompositionen i beskärningsfasen. Ett rutnät som delar upp bilden vertikalt och horisontellt i tre delar gör det lättare att positionera de viktigaste elementen i en matbild. Försök att placera viktiga element i linjernas skärningspunkterna och följ rutnätets linjer när du delar in bildytan.
Gyllene snittet är en kompositionsregel som använts inom konst och arkitektur genom historien och som förekommer i naturen, allt från blomblad till människokroppens delar. Gyllene snittet uppfattas ofta som visuellt tilltalande och harmoniskt. Genom att använda gyllene snittet blir matbilden också visuellt lugnare. Gyllene snittet erhålls genom att dela en linje i två delar, så att förhållandet mellan linjens totala längd och den längre delen är lika med förhållandet mellan den längre delen och den kortare delen. Genom att placera bildens uppmärksamhetspunkter i enlighet med det gyllene snittet får du en harmonisk komposition.
Kompositionen av en matbild kan konstrueras så att blicken rör sig runt bilden. Ordna de mest framträdande elementen i stylingen så att blicken naturligt börjar röra sig runt i bilden. Den här kompositionen fungerar särskilt bra i bilder som är fotograferade vinkelrätt uppifrån.
Trianglar fungerar utmärkt i matbilder. Försök att placera bildens huvudelement i en triangelform, så att bilden blir lugn och behaglig att titta på. Om det finns fler än tre element, använd regeln om udda tal, dvs. lägg till bara så många element som det finns udda tal. Detta skapar balans i kompositionen.
Att komponera matbilder är något man blir van vid genom att fotografera mycket och när man väl har tillräcklig rutin kan man komponera intuitivt utan att medvetet följa kompositionsreglerna. Titta på dina bilder och lita på att du vet vad som ser bra ut.
Med en bra kompositionsrutin kan du snabbt skapa fantastiska matbilder!
Fotos och text: Emma Ivane