Fotobakgrunder för matfotografering
En av de viktigaste faktorerna när det gäller att skapa ett lyckat matfoto är att välja rätt bakgrund. Bakgrunden spelar en mycket viktig roll när det gäller att skapa stämningen i bilden.
Då du väljer bakgrund är det viktigt att tänka på vilken stämning du vill att matbilden ska förmedla. Vill du att stämningen ska vara mörk och dramatisk eller ljus och fräsch? Hemtrevlig och inbjudande eller elegant och högklassig?
Exempelvis en varmtonad bakgrund i trä ger matbilden en ledig, hemtrevlig och lantlig atmosfär och maten ser läcker ut. Du behöver inte nödvändigtvis ha ett helt patinerat träbord för matfoton, utan du kan lika gärna ta en gammal trälåda eller några brädor placerade sida vid sida.
En sval marmorbakgrund förmedlar dignitet, renhet och fräschör. En marmorbakgrund för ett matfoto kan exempelvis vara en köksbänk, ett marmorbord eller en skärbräda i marmor som du kanske har hemma.
Många av de bakgrunder som fungerar bra i matfotografering är material som vi är vana vid att se mat på: ett träbord, ett marmorbord, en linneduk eller en picknickfilt.
Jordnära färger i bakgrundstextilierna framhäver matens färger på ett läckert sätt. Mycket starka och klara färger kan vara utmanande eftersom de kan bidra till att matens färger blir intetsägande och till och med smaklösa. Som bakgrundstyg är det bäst att välja matta material, exempelvis linne eller tvättad bomull. Du kan skrynkla till bakgrundstyget innan du stylar bilden, för att ge tygytan extra struktureffekt.
En vägg som kan vara synlig i bakgrunden på en matbild har stor betydelse för bildens stämning. En bakgrundsvägg med lite ojämna toner ger bilden liv och gör den mer tilltalande att titta på. Om du inte råkar ha en ojämn vägg hemma är det lätt att själv tillverka en bakgrundsskiva. En hård kartong eller en tunn träskiva som finns i hobbyaffärer kan du måla matt med snabbtorkande akrylfärg. Det kan vara en bra idé att applicera färgen med en tygtrasa, vilket gör att ytan får en ojämn ytstruktur på ett lätt sätt. Bra färgnyanser att använda på bakgrundsskivor för matbilder är vitt, ljusbeige, grått, mörkblått, mörkgrönt, mörkbrunt och svart. Blanda några mörkare och ljusare toner i målarfärgen så att de ojämna partierna framträder ordentligt.
Om du vill ge bakgrunden mer textur kan du applicera ett ojämnt skikt av exempelvis spackelmassa från en byggvaruhandel, innan du målar. Låt skiktet av massan torka ordentligt och lägg sedan på målarfärg i den nyans du vill ha. Du kan också blanda målarfärg direkt i spackelmassan om du vill, beroende på vilka nyanser spackelmassan och målarfärgen har.
En fin växt, ett träd eller en buske i trädgården kan också fungera som bakgrund för ett matfoto. De gröna bladen i en syren skapar exempelvis en härlig gardenparty-stämning i dukningen.
Använd all din fantasi för att hitta lämpliga bakgrunder. Ibland kan ett obehandlat betonggolv, en trästubbe eller till och med en snödriva skapa en lämplig miljö för att fotografera en viss typ av maträtt. Bakgrunden kan faktiskt bidra till att skapa en hel berättelse i en matbild. Den berättelsen kan skapa en sinnesbild av vad som kan ha hänt strax före eller strax efter att bilden togs.
Bakgrunden skapar tillsammans med ljuset den slutliga stämningen i bilden. Så när du ställer upp bakgrundsskivan, tänk på hur ljuset träffar den. En liten lutning mot eller bort från ljuskällan eller fönstret kan göra stor skillnad på hur ljus bakgrundens färgton ser ut och hur mörk bakgrunden framstår i bilden.
Tänk också på avståndet från bakgrundsskivan till maträtten som ska fotograferas. Ju närmare maträtten som ska fotograferas är bakgrunden, desto tydligare kommer detaljerna i bakgrunden att framträda i bilden. Om du använder ett lågt bländartal i kameran, t.ex. f/1,6, blir bildens bakgrund vackert diffus bakom maträtten.
Med några väl valda bakgrunder kan du enkelt ta din matfotografering
till en helt ny nivå!
Foto och text: Emma Ivane